Op 1 maart 1997 werd op initiatief van dirigent Arie Loonstra de ROV "Canto di Lode" opgericht te Rotterdam. In de randstad bleek veel belangstelling te bestaan voor een reformatorische oratoriumvereniging. Voor Arie reden om het idee handen en voeten te geven. Zo ontstond Canto di Lode. De enthousiaste dirigent en dito leden zorgden vanaf dat moment voor verrassende concerten. Toen de basis eenmaal gelegd was, legde Arie de dirigeerstok neer en nam Rinus Verhage die ter hand.
De Italiaanse naam 'Canto di Lode' betekent 'Lofzang' . Als grondslag heeft de vereniging het Woord van God en de daarop gegronde Drie Formulieren van Enigheid. Het muziekrepertoire wordt bepaald door deze grondslag en de tijdsperiode waarin de muziek is gecomponeerd. Het koor, ongeveer 60 leden, richt zich op de periode 1650-heden.
Sinds 1999 staat het koor onder muzikale leiding van Rinus Verhage. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de kwalitatieve groei van het koor. Uit commentaren van professionele musici blijkt dat Canto di Lode op een behoorlijk niveau musiceert. Naast concerten met Engelse kerkmuziek en prachtige barokmuziek worden ook grotere koorwerken uitgevoerd door Canto di Lode. Zoals Ein deutsches Requiem, The Messiah, de Johannes Passion, het Weihnachtsoratorium, de Elias en de Matthäus Passion. Aan de concerten wordt meegewerkt door nagenoeg uitsluitend professionele orkesten en solisten. Canto di Lode is een actieve oratoriumvereniging die tracht innovatief bezig te zijn. Zo is de vereniging onder meer ook uitgever van bladmuziek van Durante en Vivaldi. Bladmuziek die in Nederland niet of nauwelijks te verkrijgen is. De originele manuscripten van deze muziek bevinden zich in bibliotheken in Münster, Warschau en Parijs. Canto di Lode is lid van de Koninklijke Christelijke Zangersbond. (KCZB).
Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel(uitvoerend musicus), kerk- muziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel. In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer.
Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee (op het monumentale Kam en Van der Meulen orgel) is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Ook is hij cantor van de Sint-Catharijnekerk in Brielle. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk. In de loop der jaren werden veel concerten gegeven en werd zijn orgelspel ook opgenomen voor de radio. Eveneens is zijn spel te beluisteren op een tweetal CD's van het orgel van de Grote- of Nieuwe kerk te Zierikzee.
Sinds 1988 is hij op parttime basis ook directeur van de Muziekschool “Goeree-Overflakkee” . Hij heeft hij zich altijd bijzonder verdienstelijk gemaakt tot het toegankelijk maken van muziekonderwijs voor iedereen en op het eiland in het bijzonder. Op 24 april 2015 kreeg hij vanwege zijn verdiensten een koninklijke onderscheiding uitgereikt.