Canto di Lode

Koor

Canto di Lode

Op 1 maart 1997 werd op initiatief van dirigent Arie Loonstra de ROV "Canto di Lode" opgericht te Rotterdam. In de randstad bleek veel belangstelling te bestaan voor een reformatorische oratoriumvereniging. Voor Arie reden om het idee handen en voeten te geven. Zo ontstond Canto di Lode. De enthousiaste dirigent en dito leden zorgden vanaf dat moment voor verrassende concerten. Toen de basis eenmaal gelegd was, legde Arie de dirigeerstok neer en nam Rinus Verhage die ter hand.

De Italiaanse naam 'Canto di Lode' betekent 'Lofzang' . Als grondslag heeft de vereniging het Woord van God en de daarop gegronde Drie Formulieren van Enigheid. Het muziekrepertoire wordt bepaald door deze grondslag en de tijdsperiode waarin de muziek is gecomponeerd. Het koor, ongeveer 60 leden, richt zich op de periode 1650-heden.

Sinds 1999 stond het koor onder muzikale leiding van Rinus Verhage. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de kwalitatieve groei van het koor. Uit commentaren van professionele musici blijkt dat Canto di Lode op een behoorlijk niveau musiceert. Naast concerten met Engelse kerkmuziek en prachtige barokmuziek worden ook grotere koorwerken uitgevoerd door Canto di Lode. Zoals Ein deutsches Requiem, The Messiah, de Johannes Passion, het Weihnachtsoratorium, de Elias en de Matthäus Passion. Aan de concerten wordt meegewerkt door nagenoeg uitsluitend professionele orkesten en solisten. Canto di Lode is een actieve oratoriumvereniging die tracht innovatief bezig te zijn. Zo is de vereniging onder meer ook uitgever van bladmuziek van Durante en Vivaldi. Bladmuziek die in Nederland niet of nauwelijks te verkrijgen is. De originele manuscripten van deze muziek bevinden zich in bibliotheken in Münster, Warschau en Parijs. Canto di Lode is lid van de Koninklijke Christelijke Zangersbond. (KCZB). Op 25 november 2023 werd de Messiah integraal uitgevoerd in Oudewater olv Rinus Verhage. Hiermee nam hij afscheid van Canto di Lode en droeg hij de artistieke leiding over aan onze nieuwe dirigent Gerard de Wit.

Dirigent

Gerard de Wit is een van de jongere pioniers van de oude muziek. Als organist, klavecinist en dirigent is hij ambassadeur voor de oude muziek, in het bijzonder de muziek tussen 1562 (het geboortejaar van Sweelinck) en 1809 (het sterfjaar van Haydn). Daarbij neemt het werk van Johann Sebastian Bach een centrale plaats in. Gerard werd in 1985 geboren in Dordrecht als benjamin van een muzikale familie. ‘Het was vooral mijn vader die mij muzikaal stimuleerde. Hij gaf mij de eerste orgellessen en naast hem op de orgelbank deed ik praktische ervaring op. Zijn spel werkte aanstekelijk. Dat wilde ik ook!’ Met zijn leraar Ton Koopman legde hij de basis voor de voortzetting van de rijke oude-muziektraditie waar Nederland wereldroem mee oogstte.

Dutch Baroque Orchestra & Choir
In 2014 richtte Gerard de Wit het Dutch Baroque Orchestra en het Dutch Baroque Vocal Consort op. Gerard de Wit heeft met Dutch Baroque een eigen benadering van oude muziek die midden in deze tijd staat. Wat hem voor ogen staat, is een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek, uitgevoerd door verschillende generaties gespecialiseerde professionele topmusici die elkaar stimuleren en kennis en ervaring delen. Ook stelt hij zich open en ontvankelijk op voor nieuw onderzoek met betrekking tot de uitvoeringspraktijk en wil hij de muziek in z’n authentieke  staat opnieuw bekijken en interpreteren. Zo wil hij de oude muziek toegankelijk maken voor een nieuwe generatie, zonder aan kwaliteit in te boeten. Welke muziek er ook op de lessenaar staat: als primus interpares en muzikaal leider achter het klavecimbel of orgel brengt hij ook ‘en public’ levendigheid en sfeer over. Net als bij zijn grote inspirator J.S. Bach speelt zijn positie als kerkorganist mee, waardoor hij van jongs af aan feeling heeft ontwikkeld voor liturgie. Ook in de vocale werken weet hij de daardoor de zeggingskracht te vergroten. Uitgaven onderzoekt hij op juistheid, hij corrigeert noten en tekst waar nodig en brengt tot in de kleinste detail dynamiek, articulaties en fraseringen aan en gaat daarnaast vrij om met het toevoegen van versieringen. Met zijn repertoirekeuze probeert hij te verrassen. Hij voerde een onbekende oerversie van de Messiah uit 1741 uit en reconstrueerde een verloren gegane enkelkorige versie uit 1729 van de Mattheus Passion.

Klavecinist, organist en docent
Gerard de Wit heeft een uitgebreid repertoire. Als klavecinist en organist voert hij muziek uit van de renaissance tot en met het classicisme. Als organist heeft hij op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde Gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. Naast zijn concertpraktijk geeft Gerard orgel- en klavecimbellessen. Als muziekdocent in het voortgezet onderwijs is hij verbonden aan de Scholengroep Driestar-Wartburg locatie Guido de Brés te Rotterdam.

Componist
Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities zijn uitgegeven bij de VOGG en Spiritoso Muziekuitgeverij te Ridderkerk.

Opnamen
Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn vastgelegd op diverse cd’s. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel op, Dutch Baroque Records. In 2017 verscheen op dit label een klankdocument met alle werken van de familie Van Noordt, aangevuld met werken van Claude le Jeune. In 2018 verscheen een cd met de ‘Epistelsonates’ van W.A. Mozart opgenomen in de Sint-Martinuskerk te Sint-Oedenrode en in 2020 een cd met transcripties van J.S. Bach ‘5 Sonatas for obligato Harpsichord or Organ and Recorder’. Eerder verschenen diverse opnamen met eigen Psalmbewerkingen.

www.gerarddewit.nl en www.dutchbaroquerecords.nl